ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
& ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
Στοιχεία, αίτια και πρακτικές συμβουλές
Η παχυσαρκία και η ανεπάρκεια θρεπτικών
συστατικών
αναδεικνύονται ως δύο πολύ σημαντικά
και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σήμερα,
πολλά παιδιά στην Ελλάδα.

Η μεγάλη έρευνα με δεδομένα από 4.948 παιδιά στη χώρα μας, ηλικίας 5-13 ετών που έγινε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το NOYNOY και παρουσιάστηκε στο φετινό 62o Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, αναφέρει σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την συχνότητα εμφάνισης αυτών των προβλημάτων, όσο και για τη ζωτική σημασία ενός ισορροπημένου πρωινού για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Οι μελέτες που διεξήχθησαν, έδειξαν ότι σχεδόν 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας, ενώ 1 στα 2 παιδιά εμφανίζει έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, σημαντικών για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Δείχνουν, ακόμη, ότι η τακτική κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού συσχετίζεται με μειωμένα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, καθώς και με τη βελτιωμένη πρόσληψη και επάρκεια θρεπτικών συστατικών, αλλά και την αποφυγή κενών θερμίδων, θερμίδων, δηλαδή, που ουσιαστικά δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Επιπλέον φαίνεται ότι ένα ισορροπημένο πρωϊνό του οποίου αναπόσπαστο μέρος του είναι τα γαλακτοκομικά προϊοντα, όπως ένα ποτήρι γάλα ΝΟΥΝΟΥ, ενισχύει την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών χωρίς κενές θερμίδες, και αποτελεί, έτσι, μια καλή καθημερινή συνήθεια που συμβάλλει στην αποφυγή πιθανής παχυσαρκίας.

Παιδική παχυσαρκία
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ
ΗΛΙΚΙΑ
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να έχει την 3η θέση στην Ευρώπη σε ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, σχεδόν 1 στα 2 παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ένα απόλυτα ανησυχητικό ποσοστό. Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε και να μελετάμε τις επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στην υγεία, καθώς και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη εμφάνιση και συχνότητά της, αλλά και στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της.


Παιδική διατροφή
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙ-
ΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
H έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για την υγεία των παιδιών στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι 1 στα 2 παιδιά αδυνατεί να καλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βασικών βιταμινών και μετάλλων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και η Βιταμίνη C. Παρατηρείται, δηλαδή, μια τάση εμφάνισης ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, αλλά και στην καθημερινότητά τους.


ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ
ΓΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑ
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ
ΠΡΩΙΝΟ

Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, ένα ισορροπημένο πρωινό έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία των παιδιών, αλλά και στην καθημερινότητα τους, αφού δίνει ενέργεια και βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση στο σχολείο, και, για αυτό, είναι σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε ισορροπημένο πρωινό σε καθημερινή βάση.

Ένα ισορροπημένο πρωινό, περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί ή γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιά, βρώμη), καθώς και φρούτα.

Για αυτό ένα ισορροπημένο πρωϊνό, βασικό μέρος του οποίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ένα ποτήρι γάλα ΝΟΥΝΟΥ, αποτελεί μια καλή συνήθεια που προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β12, πρωτεΐνη, χωρίς κενές θερμίδες, που θα κρατήσει τα παιδιά χορτάτα με ενέργεια, συμβάλλοντας, έτσι, στην αποφυγή πιθανής παχυσαρκίας.





ΧΤΙΖΟΥΜΕ
ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ!